zaterdag 13 oktober 2012

Wintersport

De dagen worden weer kouder en daarmee komt de de vraag of Goethe eigenlijk van wintersport hield vanzelf boven. Een obscure PvdA blog weet te melden: Zo heeft Goethe... uren op het ijs doorgebracht op, jawel, Friese schaatsen, met krullen aan de voorzijde en in zwierige kledij. Het Friesch Dagblad vertelt zelfs: Goethe... was verslaafd aan wintersport.
Het is waar dat Goethe gek op schaatsen (in het Duits: Schlitschuh laufen) was. Hij brengt zijn liefde voor schaatsen van Frankfurt mee naar Weimar. In Frankfurt was schaatsen in die tijd reeds een vrij normale bezigheid voor jong en oud onder het volk, in Weimar was schaatsen en zeker in de adellijke kring waar Goethe in vertoefde absoluut 'not done'. Dat de grote Goethe, minister en persoonlijke vriend van de hertog, daar schaatste baarde veel opzien. Goethe liet zich daardoor echter niet van de wijs brengen en al snel werden er hele feesten georganiseerd inclusief muziek en vuurwerk. Goethe zelf probeerde graag de dames over te halen uit hun slee te komen om met hem mee te schaatsen (over Goethe en vrouwen zal ik nog veel moeten schrijven).
  
Voor zover ik weet zijn er in de nalatenschap van Goethe geen schaatsen gevonden. Waar de salonsocialist van de PvdA blog de Friese schaatsen met krullen vandaan haalde? Vermoedelijk van het plaatje dat lang na Goethes dood gemaakt is. Halverwege de 19e eeuw werden Goethes boeken van dit soort prenten voorzien om zijn werk toegankelijker te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten