dinsdag 2 oktober 2012

Walt Disney (2)



Het verhaal wordt een stuk interessanter als we gaan kijken waarom Walt Disney nu juist een werk van Goethe gekozen zou hebben en niet van een andere schrijver.
 

Het verhaal begint vreemd genoeg bij de sluiting van het Bauhaus te Dessau in 1933. Josef Albers, destijds een van de leidinggevenden van het Bauhaus emigreert naar de Verenigde Staten om daar hoofd van het Black Mountain College te worden, een nagelnieuwe vrije 'art-university'.
Disney, die lucht krijgt van de nieuwe school, bezoekt Albers om met hem de nieuwe mogelijkheden van animatie als nieuwe kunstvorm met ongekende mogelijkheden te bespreken.
Albers als elitair Europeaanse cultuurdrager is hier echter totaal niet van gediend en zeker niet van Disney's opvattingen over de natuur. Op een gegeven ogenblik zegt Albers zelfs:  “I will not allow any American kitsch to infect the minds of ‘my’ students.”
 

De houding van de Duitser, die Amerikanen als cultuurloos beschouwde, raakte hem diep maar hij liet zich niet zomaar uit het veld slaan. De wens Albers een lesje te leren bleef bij hem sluimeren. In 1938 begon Disney zijn aanval...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten