zondag 21 oktober 2012

Hoe zag Goethe er uit? (3)

Het is niet de eerste keer dat Goethes kist het Furstengruft verlaat. Ook in 1944 wordt Goethes kist uit het Furstengruft gehaald maar dan om een heel andere reden. Het graf komt in gevaar door de felle Engelse en Amerikaanse bombardementen en terwijl tienduizenden de dood vinden door de fosforbommen en miljoenen soldaten afgeslacht worden aan het oostfront, is men als de dood dat de botten van Goethe ook maar iets overkomt. Gouwleider Fritz Sauckel besluit de kisten van Goethe en Schiller veilig te stellen in de bunkers bij Jena. Daar worden de kisten veilig bewaard door een arts. Ik weet niet of wij als Nederlanders het in ons hoofd zouden halen bij een oorlog de urn van Hermans en de kist van Reve veilig te stellen in een Limburgse mijn.
In de zomer van 1945 worden onder Amerikaans toezicht de kisten van Goethe en Schiller teruggebracht naar het Furstengruft. Tijdens de terugkeer uit de bunker is het slot van Goethes kist met geweld opengebroken. Waren de Amerikanen ook nieuwsgierig naar Goethes botten? Het zal een raadsel blijven.
Het lijkt erop dat gedurende de DDR-tijd de kisten van Goethe en Schiller meermalen open gegaan zijn. Bekend is in ieder geval dat in de jaren 60 de Russische patholoog en expert in reconstructie van lichaamsvormen Michail Gerassimow de kist van Schiller geopend heeft en aan de hand van het gebeente het vermoedelijke uiterlijk van Schiller nagebootst heeft. Vermoedelijk, want of het echt de botten van Schiller zelf zijn? En de schedel van Goethe? Er schijnen er minimaal twee te zijn...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten