zaterdag 3 november 2012

Hoe zag Goethe er uit (6) Nog twee maskers

Goethe-Maske und Goethe-Büste im Goethe MuseumMaar hoe zit het met de twee resterende maskers van Goethe? Heeft Goethe twee keer muisstil gelegen om een afgietsel van zijn gezicht te maken? Ook hier is ruim anderhalve eeuw meters over geschreven. Het betreft een masker dat in 1816 door de beeldhouwer Schadow gemaakt zou zijn en een masker dat in oktober 1807 door beeldhouwer Weisser uit Weimar verwaardigd is.
Schadow laat zich in zijn dagboeken overtuigend uit over het masker dat hij maakte.
Pas in 2008 is er eindelijk uitsluitsel. De Duitse kranten berichtten: Der Streit ist vorbei! Het masker dat Weisser  maakte is de enige echte. Physiognomie-expert professor Michael Hertl onderzocht de maskers met behulp van een CT-scan en een speciaal computerprogramma dat eigenlijk dient voor het opsporen van tumoren.
Het masker van Schadow blijkt een kopie te zijn van die van Weisser. De buste die Weisser maakte en zijn masker geven het beste beeld hoe de dan 58 jarige Goethe eruit zag.
Opmerkelijk vond professor Hertl dat, naast zijn hoge voorhoofd, Goethe net als vele andere mensen een licht asymmetrisch hoofd had: zijn linker oogkas was iets groter dan zijn rechter. 

En met het echte masker is nog iets opgelost: had Goethe nu een gaaf gezicht of niet? Het masker laat duidelijk een pokdalige huid zien...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten