woensdag 10 oktober 2012

Steiner en zijn Goetheanum


Over Speer, inspiratie, het neo-classisme en Goethes Italiaanse reis valt natuurlijk veel te zeggen maar onder Goethes invloed zijn er meer zeer bijzondere gebouwen neergezet.
Een prachtig voorbeeld is het Goetheanum in Dornach, vlakbij Bazel. Het gebouw is ontworpen door niemand minder dan antroposoof Rudolf Steiner. Of eigenlijk, Steiner heeft het twee keer ontworpen omdat het eerste Goetheanum is afgebrand. Het eerste gebouw was van hout opgetrokken en bezat koepels, de tweede is uit beton vervaardigd en heeft een organische vormgeving. Steiner zelf heeft het echter niet voltooid gezien.
Steiner werkte jaren in Weimar aan de uitgaven van de wetenschappelijke werken van Goethe. Onder invloed van Goethes wereldbeschouwing en vooral door zijn kleurenleer raakte hij diep in de ban van de denker en maakte hij diepgaande studies over het werk van Goethe.
Op basis van Goethes wetenschappelijke methode ontwierp hij na jarenlange studie door middel van complexe geometrische vormen dit gebouw, een eerste werk in de organische stijl. Het licht en lijnenspel is volledig gebaseerd op de kleurenleer van Goethe.
Bekijk vooral het filmpje, het is opmerkelijk (zet het geluid wel even zacht of liever uit, wat verschrikkelijke uitvoering!). Het is een kleine stap om van Goethe via Steiner naar het zandkasteel bij de Amsterdamse poort te gaan.
  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten