dinsdag 9 oktober 2012

Goethe, Rammstein en agressie



http://www.radiogoethe.net/player/rg_logo.jpg

De teksten van Rammstein en Goethe lijken blijkbaar op elkaar maar welke teksten zijn agressiever van aard? De teksten van een band die bekend staat om zijn agressieve teksten of die van de 18e eeuwse dichter?
Ook hier is onderzoek naar gedaan en wel door sociaal psychologen die wilden weten of de naam van auteur van invloed is op de interpretatie van de tekst. Een interessant onderzoek omdat teksten van heavy metal bands vaak in verband worden gebracht met schooldrama's, moord, zelfmoord en erger.
Hun onderzoeksopzet was eenvoudig: neem stukken tekst van Rammstein en Goethe en laat die vervolgens lezen door heavy-metal-fans en niet-fans en vertel dat het respectievelijk de teksten zijn van Goethe of Rammstein.
Het resultaat van het onderzoek is zeer opvallend: Goethes teksten werden door niet-fans als veel agressiever beschouwd dan de teksten van Rammstein! 

De naam van de auteur is blijkbaar van doorslaggevend belang of een tekst als agressief wordt beschouwd.
Jammer voor heavy-metal artiesten die vaak worden afgeschilderd als verdervers van de jeugd. Een troost: Goethes teksten werden in zijn tijd ook als verdorven en slecht voor de jeugd beschouwd. Daar is in de loop van de tijd zeker verandering in gekomen.


klik hier voor de link naar het onderzoek. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten