woensdag 3 oktober 2012

Walt Disney (3)

Zijn aanval begon met Micky Mouse en met Goethe... Mickey Mouse omdat het een van z'n lievelingshelden was en de muis zijn eigen verdraaide stem droeg. Goethe en in het bijzonder 'Der Zauberlehrling' van Goethe omdat het van oorsprong middeleeuwse verhaal diep wortelt in de Duitse en Europese cultuur.
Nadat Disney het werk van Dukas gehoord heeft besluit hij de rechten te kopen en start met het maken van een animatie van Goethes ballade. Het verhaal gaat dat Disney toevalligerwijs de dirigent Stokowski tegenkomt die na het horen van Albers' houding niet alleen aanbiedt de tovenaarsleerling kosteloos te dirigeren maar ook de rest van de film. De naam van de film, Fantasia, komt overigens ook bij Stokowski vandaan.
Josef Albers is razend als de film in 1940 uitkomt omdat de Amerikaanse aanval op het Europees Goethe-erfgoed overduidelijk naar voren komt. Hij is erg bang voor de reacties van zijn Amerikaanse Black Mountain leerlingen die vaak meer dan genoeg hebben van de despotische Albers.
Is het toeval dat het laatste stuk uit Fantasia Night on the Bald Mountain is? Vermoedelijk niet...




Geen opmerkingen:

Een reactie posten