zaterdag 20 oktober 2012

Hoe zag goethe er uit?

Hoe zag Goethe er nu eigenlijk uit? Er zijn talloze schilderijen, etsen en tekeningen bekend met portretten van Goethe. De meeste zijn echter lang na zijn dood gemaakt en afhankelijk van de tijdsperiode is hij te zien als wetenschapper, olympiër, romanticus of zelfs als ariër. Ook het aantal bustes is enorm. Nog groter is het aantal boeken dat geschreven is over Goethes uiterlijk.
In de jaren dertig bijvoorbeeld, toen nazi-Duitsland van Goethe een ariër wilde maken, is er serieus getracht te bewijzen dat Goethe geen kunstgebit of bril droeg omdat ariërs deze hulpmiddelen niet nodig zouden hebben (meer hierover in het meesterlijke boek 'Goethe en geen einde' van Boudewijn Buch.)
Het is bekend dat Goethe zeer grote bruine ogen had. Het is opvallend dat de velen die Goethe ontmoetten, juist zijn ogen noemen. Ze moeten zeer bijzonder en doordringend geweest zijn, zeer in de smaak vallend bij vrouwen (over Goethe en vrouwen zal ik nog veel moeten schrijven.)
Er is ook bekend dat hij rond 1 meter 79 lang was (1 meter 69 volgens DDR-autoriteiten die stiekem Goethes graf geopend hebben om eindelijk duidelijkheid te krijgen over zijn lengte, hierover later meer), een stuk korter dan zijn schrijversvriend Schiller. Laat je niet in verwarring brengen door het Goethe en Schiller Denkmal te Weimar waar Goethe (links op de foto) iets groter neergezet is dan Schiller: dit is gedaan om te laten zien dat Goethe nog grootser was dan zijn vriend.
Van romantische plaatjes tot communistische grafschennis, het uiterlijk van Goethe houdt de gemoederen al bijna 2 eeuwen bezig...  




Geen opmerkingen:

Een reactie posten