maandag 1 oktober 2012

Walt Disney

Wat hebben Donald Duck, Goofy, Pluto of Dagobert met Goethe te maken. Bovenstaande figuren niet maar Mickey mouse wel!
Zonder van het bestaan van Goethe zelfs maar te weten raakte ik op 10 jarige leeftijd al bekend met zijn werk bij het legendarische tv-programma 'Wordt vervolgd' van Han Peekel.
De markante Peekel die met zijn programma zorgde voor een hele generatie stripfanaten liet daar 'De Tovenaarsleerling' zien uit de Fantasia van Disney.
Begeleid door de muziek van de perfectionistische Franse componist Paul Dukas laat Disney in zijn film Fantasia Mickey Mouse zien als tovenaarsleerling. Mickey die geen zin heeft water te slepen betovert een bezemsteel om die het werk te laten doen. Het loopt geheel uit de hand omdat Mickey geen toverspreuk weet de bezem te laten stoppen. Gelukkig loopt alles goed af als de tovenaar terugkomt.
Paul Dukas gebruikte voor zijn meesterwerk l'apprenti sorcier niets minder dan de Der Zauberlehrling van Goethe!
Walt Disney volgt de ballade van Goethe dan ook op de voet. Wat is de ballade prachtig vormgegeven in de animatie. En wie kon de luie tovenaarsleerling beter spelen dan Mickey Mouse!

3 opmerkingen:

  1. Hoi Johan,

    Wat superleuk om een blog te beginnen over Goethe! Heel interessant! Ik lees zelf ook graag z'n gedichten en vind het erg interessant om te lezen hoe bijvoorbeeld bands als Rammstein geinspireerd raakten door Goethe's teksten!

    Weet jij misschien of er een biografie is geschreven over het leven van Goethe? Vast heel veel, maar welke zou jij me aanraden?

    Alvast bedankt voor het uitzoeken en veel plezier met je blog!

    Groetjes Oesha

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hey Oesha,

      Dank je wel voor je reactie! Tja, er zijn vele kilometers boeken (alleen Boudewijn Buch bezat al een dikke 100 meter) over Goethe geschreven. Het meest leuk om te lezen is toch 'Verdichting en Waarheid' van Goethe zelf. Daarin beschrijft hij op zeer levendige wijze zijn eigen leven. Het is echt een vrolijk en licht boek, eigenlijk net als al zijn werken.

      Groetjes Johan

      Verwijderen
    2. Hoi Johan,

      Dank je wel! Ik ga 'Verdichting en Waarheid´ zeker lezen!
      En ben ook erg benieuwd naar Buch. En naar je blog natuurlijk ;-)

      Groetjes Oesha

      Verwijderen