Een van de leukste tekeningen waar Goethe op prijkt is die van Tischbein die Goethe overvallen lijkt te hebben bij een bezoek op zijn kamer. Goethe, die naar Italië is gevlucht voor het hofleven in Weimar, is op dat moment in Rome. Wat meteen opvalt is het tweepersoons bed midden in de kamer terwijl hij toch alleen vertrokken was. Verwoed tracht hij een kussen van het bed te halen en roept: dat vervloekte tweede kussen! Blijkbaar is hij ietwat gegeneerd voor het feit dat hij niet alleen sliep in zijn vertrek.
Ook in Rome blijkt Goethe een liefje gehad te hebben (over Goethe en vrouwen zal ik nog veel moeten schrijven.) Goethe noemt haar in zijn Römische Elegien Faustine. Of ze werkelijk die naam heeft gehad valt te betwijfelen. Daar is diepgaand onderzoek naar gedaan. Er woonde wel een Faustine in Rome maar die kan Goethe nooit ontmoet hebben.
In een fascimile van Goethes Elegien vond ik bijvoorbeeld een doorhaling. In eerste instantie stond er in Elegie 'mein Mädchen', wat goethe later wijzigt in Faustine.
Maar wel of geen meisje dat Faustine heette, wat ik zo bijzonder vind van de tekening van Tischbein is dat het een tekening van een alledaagse Goethe is, niet in vol ornaat, maar in z'n vrijetijdskleding en op z'n slippers. En tussen al z'n rommel die hij verzamelde in Italië.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten