Wat er van waar is laat ik absoluut in het midden, ik vermoed zelf vrij weinig tot niets, maar het ijsverhaal is vol prachtige romantiek. Tijdens het schaatsen op de schaatsbaan valt de grote dichter Goethe bijna op het harde gladde ijs. De nog 17 jarige hofdame Christiane von Lassberg ziet het tafereel en weet Goethe nog net te redden van een anders noodlottige val. Meteen ontbrandt in haar een onstuimige liefde op het ijs voor Goethe (over Goethe en vrouwen zal ik nog veel moeten schrijven.)
Het was het lot dat anders bepaalde: ze zou moeten trouwen met een Zweedse graaf. Haar verloving met de graaf mislukt echter volkomen en vol treurnis verdrinkt zij zichzelf midden in januari 1778 in de Ilm. Bij zich droeg ze de 'Werther', het meesterlijke boek van Goethe.
Een verhaal vol Verdichting en Waarheid. Feit is dat de 17 jarige (18 jarig zou ook kunnen, wiki geeft 28 jarig aan maar dat klopt echt niet) zich in de Ilm van het leven benam. Feit is ook dat Goethe hierdoor zeer van zijn stuk was. Feit is dat Goethe een gedenkteken ter nagedachtenis aan haar (daarover later meer) heeft laten maken. En dat er een spierwitte phlox paniculata naar haar genoemd is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten